В. д. директора:
Др Небојша Илић
Помоћници:
Помоћник директора за науку
Др Александра Торбица
Помоћник директора за трансфер технологије
Др Елизабет Јанић Хајнал
Адреса:
НАУЧНИ ИНСТИТУТ ЗА ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У НОВОМ САДУ
Булевар Цара Лазара 1
21102 Нови Сад
Србија
Телефон: 021 485-3792
Телефакс: 021 450-725
e-mail: fins@fins.uns.ac.rs
www: http://www.fins.uns.ac.rs
Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду примљен је у у састав Универзитета у Новом Саду под називом Истраживачко-развојни институт за прехрамбене технологије Одлуком Савета Универзитета 21. децембра 2007. године, као један од укупно два истраживачко-развојна института. Назив института промењен је у Научни институт за прехрамбене технологије одлуком Министарства просвете и науке у децембру 2011. године. Институт је следбеник Научног центра за прехрамбено инжењерство Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, пет Завода, Института, лабораторија и других организационих форми из којих је овај Центар настао.
Основна делатност Института је научноистраживачки рад подржан јаком лабораторијском базом, који кроз активности трансфера пласира најновије резултате истраживачког рада у привреду. Активности Института посебно су фокусиране на прехрамбене технологије, квалитет и безбедност хране, а посебно на области развоја технологија и сировинске базе у производњи хране за животиње, анималних производа и биљних производа, као и на сензорне анализе, науку о потрошачима и структурна својства хране.
Запослени у Институту су експерти из области технологије жита и брашна, шећера, воћа и поврћа, меса, хране за животиње, експерти за искоришћење споредних производа индустрије меса и других технологија.
У саставу Института налазе се:
- Пројектни центар;
- Едукациони центар;
- Центар за стандардизацију и квалитет; као и
- Лабораторија за технологију, квалитет и безбедност хране „ФИНСЛаб“ са преко 500 акредитованих метода испитивања.
Велики значај за даљи развој активности Института представља реализација пројекта за капитална улагања АП Војводине у 2008. години формирањем елитних одељења Лабораторије за микроаналитику, сензорне анализе и примењену фундаменталну реологију, као и осавремењивање хемијске и микробиолошке лабораторије.
Институт издаје часопис Food and Feed Research из научне области прехрамбених технологија.
УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ
Др Зорана Ђинђића 1
21102 Нови Сад, Србија
021 485 2000
UNSinfo@uns.ac.rs
Мапа сајта | Copyright © 2020 Универзитет у Новом Саду. Сва права задржана. | webmaster: webadm@uns.ac.rs