• Упис
  • За студенте
  • За запослене
  • COVID-19
  •    
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  • Ćir
  • Lat
  • УНИВЕРЗИТЕТ
    • О Универзитету
      • Основне информације
      • Историјат
      • Локације
      • Акредитација
      • Рангирање
      • Заштита података о личности
      • Родна равноправност на УНС-у
    • Органи и службе
      • Ректор и проректори
      • Савет Универзитета
      • Сенат Универзитета
      • Помоћна стручна и саветодавна тела
      • Ректорат
      • Студентски парламент
    • Јавност рада
      • Документи
      • Огласна табла
      • Јавне набавке
      • Јавни увид
      • Информатор о раду
      • Календар седница
      • Избори у звања
      • Докторске дисертације
    • UNS UmetnickaDela

  • ЧЛАНИЦЕ
    • Факултети
      • Филозофски факултет
      • Пољопривредни факултет
      • Правни факултет
      • Технолошки факултет
      • Економски факултет
      • Факултет техничких наука
      • Медицински факултет
      • Природно-математички факултет
      • Академија уметности
      • Грађевински факултет
      • Технички факултет "Михајло Пупин"
      • Факултет спорта и физичког васпитања
      • Педагошки факултет
      • Учитељски факултет на мађарском наставном језику
    • Институти
      • Институт за низијско шумарство и животну средину
      • Научни институт за прехрамбене технологије
      • Институт Биосенс
    • Универзитетски центри
      • Централна библиотека
      • Центар за информационе технологије
      • Центар за информисање и односе с јавношћу
      • Универзитетски центар за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и истраживања - УЦИМСИ
      • Дунавски центар за трансфер технологије
      • Универзитетски центар DEAL
    • Фондације, фондови, удружења
      • Фондација за решавање стамбених потреба младих наставних и научних радника и уметника
      • Фонд за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника
      • Фонд Др Зоран Ђинђић
      • Клуб професора емеритуса
      • Удружења студената
      • Алумни
  • СТУДИЈЕ
    • Инфо за будуће студенте
      • Упис на студије УНС-а
      • Све о упису
      • Преглед уписа на студије претходних година
      • Стипендије и награде
    • Студијски програми
      • Врсте и нивои студија
      • Студијски програми по установама
      • Студијски програми по нивоима студија
      • Студијски програми на енглеском језику
      • Заједнички студијски програми
    • Признавање диплома
      • Провера веродостојности података
      • Признавање страних диплома
    • Студентски сервиси
      • Студентске службе
      • Здравствена заштита
      • Студентски центар
      • За студенте са инвалидитетом
      • Служба за развој каријере и саветовање студената
      • Студентске организације
      • Мобилност студената
  • НАУКА И ПРОЈЕКТИ
    • Научни потенцијал УНС-а
      • Библиотеке
      • Лабораторије
      • Научно-истраживачки центри
      • Истраживачке групе
      • Трансфер знања
    • Наука на УНС-у
      • Научноистраживачки рад
      • Врхунски резултати
      • Научна продукција
      • Научни скупови
      • Научни часописи
      • Промоција науке
      • Награда "Др Зоран Ђинђић"
    • Пројекти
      • По програмима
      • ХОРИЗОНT
      • Еразмус+ програм
      • Пројекти Министарства
      • Пројекти секретаријата АПВ
    • Отворена наука
      • Отворени приступ
      • Библиографске и цитатне базе
      • Базе података о истраживачима
      • Репозиторијум докторских дисертација
      • Репозиторијум научне и уметничке продукције
      • Отворени подаци
  • МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
    • Интернационализација УНС-а
      • Стратегија интернационализације
      • Споразуми о сарадњи
    • Области сарадње
      • Међународни пројекти
      • Међународни скупови
      • Развојни пројекти
      • Заједнички студијски програми
      • EUGLOH
    • Академска мобилност
      • Програми размене
      • Информације о мобилности
      • Информације за стране студенте
      • Студијски програми на енглеском језику
    • Подршка
      • Стипендије
      • Конкурси
      • Конфуцијев институт
  • КОНТАКТ

МЕДАЉЕ ЗА СТУДЕНТЕ ГАСТРОНОМИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ КУЛИНАРСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

Објављено 13 март 2019

У оквиру Међународног сајма туризма HELEXPO у Солуну, Грчка, од 1. до 4. марта 2019. године одржано је међународно кулинарско такмичење 11th International Culinary Competition of Southern Europe, на којем су студенти гастрономије Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду остварили запажен успех – три медаље и један мериот. Међународна признања освојили су чланови тима Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Даница Ринчић, Александра Димитријевић, Татјана Бодвоји, Милош Кузмановић и Маја Бањац, а ментори студената били су наставник вештина Горан Радивојевић, доц. др Бојана Калењук и асистент Маја Бањац.

Даница Ринчић је у категорији тестенине освојила сребрну медаљу, док је Александра Димитријевић у категорији рижото освојила бронзану медаљу. Милош Кузмановић је у категорији рижото такође освојио бронзану медаљу, а Татјана Бодвоји у категорији вегетаријанско јело освојила је мериот – категорија јуниор.

Асистенткиња на Катедри за гастрономију Маја Бањац освојила је бронзану медаљу у категорији сениора – јела од перади и то као једина женска особа која се такмичила у наведеној категорији, у конкуренцији са два репрезентативца и четири шефа кухиње из престижних угоститељских објеката у Украјини, Литванији, Тајвану и Грчкој.

Међународно кулинарско такмичење International Culinary Competition of Southern Europe је светски познати фестивал, уврштен у календар Светске кулинарске асоцијације. Такмичење организују Кулинарска федерација Северне Грчке и Светска кулинарска асоцијација (WACS).

Један од циљева учешћа на такмичењу тима Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду била је афирмација аутентичне војвођанске хране. Јела на такмичењу су припремана на модеран начин и од домаћих намирница, које су укључивале сланину мангулице, фрушкогорска вина, фрушкогорске печурке, бегечку шаргарепу, сомборски сир, пшеницу и просо. Имајући у виду да је храна значајан сегмент културног наслеђа сваког народа, учесницима такмичења са Универзитета у Новом Саду је подршку у аформацији локалних производа на престижном такмичењу дала Фондација 2021 – Нови Сад Европска престоница културе.

На такмичењу је учествовало преко 2000 такмичара из 29 земаља. Судије на такмичењу били су реномирани и светски познати стручњаци, који поседују највише лиценце за суђење које додељује Светска кулинарскa асоцијација (WACS): Роберто Белтрамини (Луксембург), Тони Чанг (Тајван), Виктор Орн Андресон (Ирска), Ерик Вонг (Сингапур), Томас Кустер (Швајцарска), Светлана Рискова (Лаитванија), Јоаким Милер (Шведска), Николас Константину (Кипар), Николај Крамп (Немачка), Георг Валинг (Немачка), Марко П. Брушвајлер (Швајцарска / Тајланд) и Аргиро Барбаригу (Грчка). Такмичењу је такође присуствовао председник Светске кулинарске асоцијације Томас Гуглер.

МЕДАЉЕ ЗА СТУДЕНТЕ ГАСТРОНОМИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ КУЛИНАРСКОМ ТАКМИЧЕЊУ МЕДАЉЕ ЗА СТУДЕНТЕ ГАСТРОНОМИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ КУЛИНАРСКОМ ТАКМИЧЕЊУ МЕДАЉЕ ЗА СТУДЕНТЕ ГАСТРОНОМИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ КУЛИНАРСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

Twitter

КОНТАКТ


УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

Др Зорана Ђинђића 1
21102 Нови Сад, Србија

021 485 2020
rektorat@uns.ac.rs

HR EXCELLENCE IN RESEARCH

Мапа сајта | Copyright © 1998- Универзитет у Новом Саду. Сва права задржана. | webmaster: webadm@uns.ac.rs

Copyright © Универзитет у Новом Саду 2025 All rights reserved. Custom Design by Youjoomla.com
Вести