
Студенти гастрономије основних и докторских студија са Катедре за гастрономију Департмана за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета учествовали су на међународном клинарском такмичењу International Culinary Competition of Southern Europe, које је одржано од 17. до 20. фебруара 2023. године у Солуну, Грчка. Такмичење је организовано под покровитељством Светске кулинарске асоцијације (WACS) и националног удружења кувара из Грчке.
После два месеца интезивног тренирања са својим професорима-менторима Гораном Радивојевићем, др Мајом Бањац и др Бојаном Калењук Пиварски, следећи млади гастрономи освојили су медаље у јуниорским и сениорским категоријама: Милана Чугаљ – Златну медаљу у категорији ресторански десерт и Бронзану медаљу у категорији јело од перади; Велибор Ивановић – Сребрну медељу у категорији ресторански десерт; Стефан Шмуговић – Сребрну медаљу у категорији јело од перади; и Милица Петрушић – Бронзану медаљу у категорији јело од перади и Бронзану медаљу у категорији јело од тестенине.
Подршку за одлазак тима на такмичење пружили су Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност АПВ, Департман за географију туризам и хотелијерство и Природно-математички факултет.
Истовремено са припремама за такмичење у Солуну, у Лабараторији за гастрономију Природно-математичког факултета УНС интезивно су се одвијали тренинзи за одлазак на Global Chef Challenge у Риминију, Италија, који је одржан у периоду од 19. до 22. фебруара 2023. године. Ово је најзначајније такмичење после Кулинарске олимпијаде и Светског купа. Наставник вештина Горан Радивојевић и студенткиња Савета Бикић су као чланови тима Кулинарске федерације Србије бранили боје заставе Републике Србије у категорији веган и освојили су сребрну медаљу и квалификацију на Светски куп у Сингапуру 2024. године.
„Овим резултатом исписујемо историју српске гастрономије на светској кулинарској сцени, јер Република Србија први пут има представнике на овако великом и значајном глобалном скупу“, наведено је у саопштењу Природно-математичког факултета поводом овог значајног успеха. „Ови репрезентативни резултати су само корак ка изазовима који их чекају и који постављају пред њих озбиљне професионалне задатке у циљу унапређења образовања, српске гастрономије и очувања струке“, поручили су са овог факултета.
Мапа сајта | Copyright © 1998- Универзитет у Новом Саду. Сва права задржана. | webmaster: webadm@uns.ac.rs